Till senaste kommentaren

WWFs Klimatsmartkalkylator- varför går det inte att komma ned till en planet?

Hej! Jag tyckte inte mina svar borde ge så stort koldioxidfotavtyck som 5,91 planeter. Jag gjorde om testet och provade svara alla "rätt", det vill säga att jag är vegan, bor trångt och kallt, kör ingen bil och får ändå samma svar - 5,91 planeter. Är det fel på testet? Jag går en kurs och i den ingår att göra det här testet och diskutera resultatet. Hur mycket ska testet variera utifrån hur man svarar på frågorna? Tacksam för relativt snabbt svar. Vänliga hälsningar!

Kommentarer

 • Hej N P!

  Tack för din fråga.

  Du är inte den enda som hört av dig vad gäller klimatsmartkalkylatorn och det stämmer att det exempelvis inte går att komma ner till en planet, hur man än fyller i sina svar.

  Varför? Jo, det beror dels på att den är designad för att kunna besvaras utan allt för mycket variation och detaljer vad gäller individuella val. Det vill säga – de val som kan göras i kalkylatorn handlar om vad en ”medelsvensson” kan göra själv och utgår så även från samma målgrupps ekologiska fotavtryck där svaren för dig uppåt eller nedåt på skalan i förhållande till genomsnittet. En person som aldrig reser och ligger på noll i konsumtion av prylar har egentligen mindre fotavtryck än vad som visas i kalkylatorn.

  Samtidigt är det ju så att en långsiktig minskning av våra fotavtryck inte kan bygga på individuella extremval utan vi måste erkänna behovet av förändrade incitament och strukturer. Detta fixar vi inte som ensamma konsumenter utan som medborgare tillsammans – exempelvis genom att driva fram större tillgång till effektiv kollektivtrafik, mer klimatsmart producerade varor, energismartare hyreshus osv. Dessutom kommer en dryg fjärdedel av våra fotavtryck från vår andel av offentlig konsumtion – via skolor, förvaltning, försvaret, vård, omsorg osv. För att påverka detta behövs även samarbete bortom det individen åstadkommer själv och i de valsituationer som klimatsmartkalkylatorn presenterar.

  I och med att det inte gick att uppskatta den totala effekten av medborgarengagemang på en politisk- och företagsnivå för minskade fotavtryck – vilket annars skulle kunna vara ett val i kalkylatorn, tyckte vi att det var ärligare att bara ta med den grad av påverkan som individuella vardagsval kan ha i kalkylatorn.

  Vi inser dock att detta kan verka nedslående och vi arbetar just nu med att uppdatera klimatsmartkalkylatorn – för att hitta ett bättre verktyg för att stötta och inspirera till personligt och gemensamt engagemang för minskade fotavtryck.

  Med vänliga hälsningar,
  Tove

 • Hej
  När jag fyllt i och sett mitt resultat så scrollade jag upp för att se hur mycket jag skulle kunna få ner t.ex. området Bilen genom att dra ner på en familjeflygresa om året. Det verkar inte som att man kan göra så? Den uppdateras inte när jag ändrar i mina svar. Lite tråkigt för det skulle varit ett lätt sätt att se hur det ändrar sig. Det är inte så att man har lust att börja om med alla frågor bara för att få den att räkna om resultatet. Använder nya Explorer
 • Hej Karsten,

  Det stämmer att det inte går att ändra enskilda svar och räkna om resultatet utan alla frågor måste tyvärr fyllas i på nytt. Vi hade önskat att det gick att göra, men det visade sig vara för komplicerat för att lösa när vi tog fram verktyget. Men det står med på vår lista av uppdateringar som vi planerar framöver.

  Med vänliga hälsningar,
  Tove

 • Hur många ton motsvarar ett jordklot? När jag tar mina utsläpp och dividerar det med antalet jordklot jag anges förbruka, stämmer inte det med de resultat som olika vänner får. I en av svaren ovan nämns 2 ton men när jag gör uträkningen ovan landar jag på ca 2,6-2,8 ton. Varför?
 • Hej

  Det finns inte finns något direkt samband mellan växthusgasutsläpp och jordklot. Det är två separata beräkningar. Dock är ytan som behövs för att ta upp den extra koldioxiden en del av antalet jordklot. Men det skulle i praktiken gå att ha ett jättehögt antal jordklot men ett lågt utsläpp av växthusgaser.
  För oss svenskar utgörs vårt ekologiska fotavtryck till ungefär 60 % av växthusgaser.

  Med vänlig hälsning Therese
  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.