Till senaste kommentaren

Rödräkor, argentinska. OK eller EJ?

Hej!

Jag handlar så gott som det går enligt hållbarhetsprincip. Vad har ni för information om Argentinska Rödräkor som fiskas i Atlanten. Har ej hittat en leverantör som kan leverera dem MSC eller liknande nämligen.

Kommentarer

 • Hej,
  Alla jätteräkor, både fiskade och odlade, får rött ljus i vår Fiskguide om de inte är miljöcertifierade. De flesta bestånd av tropisk räka är överfiskade idag och kontrollen är ofta undermålig. De flesta räkorna fiskas med trålar som skadar värdefulla bottenmiljöer som korallrev och får med sig hotade arter som havssköldpaddor, hajar och rockor som bifångst.

  De konventionella odlingarna är förknippade med påverkan på mangroveskogar och våtmarker, hög användning av kemikalier och antibiotika, samt dåliga arbetsförhållanden och brott mot mänskliga rättigheter. Både ASC-märkta och MSC-märkta jätteräkor går dock bra att köpa, men det kan ibland vara svårt att få tag i. Det du kan göra är att efterfråga miljömärk fisk, för att på så sätt öka intresset hos leverantörer att ta in mer miljöcertifierad fisk.  Därmed då få fler odlare och yrkesfiskare att ställa om till mer hållbar verksamhet. Du kan även ta kontakt med ASC, eller MSC som båda har kontor i Sverige för att få tips om var du kan få tag i miljöcertifierade jätteräkor.
  Med vänlig hälsning
  Karin Glaumann
  Expert, Hav och Vatten - WWF

  Ulrika

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.