"Ruvning" av Sillgrisslans ungarna

Hej, När man tittar på livesändningen så verkar den Sillgrissla som ligger på ungen till höger vara ensam för det mesta, medan den i mitten och den till vänster verkar vara "uppvaktad" av två - tre  andra. (kl 22:15 23/6). Är det flera "föräldrar" eller.....?

Kommentarer

 • I mitten är det tre par, varav två har ägg för närvarande. Den tredje hänger där och bevakar sin häckningsplats. Och sen är det ofta en eller flera partners på plats. Det kan stämma att den längst till höger oftare är ensam, hur mycket tid de tillbringar tillsammans på hyllan kan variera mellan paren. Kanske kan du eller någon annan som följer streamen fortsätta hålla lite koll på detta? De till höger sitter ju på en plats som är väldigt utsatt för solen - det skulle kunna vara ett skäl att partnern inte är där mer än nödvändigt, särskilt de dagar solen är stark!
 • Hej Jona och tack för ett intessant svar.
  Jag är inte alls påläst på Sillgrislor så därför undrar jag om de är par som håller
  ihop eller om det kan vara flera / olika hanar till en hona?
  Mvh
  Peter Lindh
 • Hej,
  Normalt är det en hane och en hona, men i sällsynta fall kan det vara tre föräldrar inblandade i en häckning, vet dock inte säkert om det vanligtvis är hanar eller 2 honor. Eventuellt kan den "medhjälpande" individen vara släkt med någon av de andra föräldrarna vilket skulle kunna förklara fenomenet utifrån ett evolutionärt perspektiv, dvs. de för delar av sina egna gener vidare genom att hjälpa andra föräldrar!
 • Hur vanligt är det att de vaktar varandras ungar? Strax innan kl 6 i morse så tog grisslorna i mitten kärleksfullt hand om ungen längst till höger. Har inte sett det tidigare utom vid värmekaoset när en unge tog skydd hos ruvande grissla.
 • Det är nog inte så vanligt. Det kan vara ett yngre par som "provar på" att ta hand om en unge, eller kanske släktingar som förlorat sin unge som hjälper till lite grann. Tyvärr har vi inte tagit DNA-prover från fåglarna så vi vet i nuläget inte om de är släkt. Det är dock långt ifrån omöjligt - vi har sett flera ungar som fötts på hyllan komma tillbaka under nästkommande år. Fortsätt spana och rapportera - mycket intressanta observationer!
 • Hej,  Det slår mig att jag inte har sett någon förälder komma med mat till ungarna.
  Vid fågelholkar hemma så har ju föräldrarna ju fullt upp med att hämta mat.
  Man ser ju inte heller föräldrarna äta, de verkar ju sitta hos ungarna hela tiden.
  Mvh
  Peter
 • Jag tror att det hänger ihop med att den sökte skydd i värmekaoset för den ligger mest under den grisslan. De  båda paren i mitten tar hand om ungen en stor del av dagen men när det handlar om mat springer den snabbt tillbaka till föräldrarna. Vad jag har sett så tillbringar den natten hos föräldrarna. Ibland har jag sett att ungen försökt komma loss men hållits kvar av dom jag kallar barnvakterna. Det har också förekommit slagsmål om att få vara mest med ungen.
 • Intressanta observationer - många tack från forskarna på Stora Karlsö!
 • Hej igen, Jag ser att en unge fortfarande är kvar (12/7 kl 10:30). Vet ni om det beror
  på att hen är senare född eller är den bara är fegare?
  Sedan några tekniska frågor: 1) Igår (tror jag det var) så hade det kommit något på
  linsen/glaset. Hur lyckades ni få bort det utan att störa fåglarna?
  2) Ibland på kvällen/natten verkar det komma ljus från vänster - man ser skuggor.
  Är det en IR-lampa ni tänder? Era kameror är väl IR, så egentligen skulle väl
  inget extra ljus behövas?
  Mvh Peter Lindh
 • Hej Peter,
  Sent om sider kommer här några svar på dina frågor:

  - Den sista ungen var född lite senare och hoppade vid samma ålder - helt normalt!
  - Det finns en liten putslucka, och så länge man rör sig långsamt skrämmer man inte fåglarna, vi putsar kamerorna regelbundet under säsongen
  - Stämmer att det är IR ljus i kamerorna. Till vänster precis utanför denna kamera sitter en annan kamera med eget IR-ljus, det är skuggan från den du ser!

  Allt gott!
  Jonas


Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.