Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Ökar antalet sälar i Östersjön?

Jag har hört att antalet sälar har ökat kraftigt i Östersjön. Stämmer det?

Kommentarer

 • Antalet sälar har exploderat i Östersjön under senare år. De börjar bli till besvär för dem som fiskar. Efter att utsläppen av DDT och PCB förbjöds under 1970-talet har sakta men säkert halten av vissa miljögifter minskat hos sälarna vilket medför att allt fler av honorna inte längre är sterila. Det har medfört att gråsälen och vikaren har ökat från runt 3 000 individer var till runt 40 000 gråsälar och 10 000 vikare i Östersjön. Det är ändå betydligt mindre än för drygt hundra år sedan. Då uppskattades sälpopulationerna i Östersjön till ungefär 200 000 vikare och 100 000 gråsälar.

  Therese Givarservice


 • Hej
  Inslag på nyheterna om säljakt då de äter fisk från nät. Frågan vi ska ställa oss borde vara, varför äta Östersjöfisk som är så full av miljögifter. Lägg ner yrkesfisket eller anpasssa det till de smarta sälarna.
  Elisabeth
 • Hej Elisabeth

  Tack för din fråga, jag ska se om våra marina experter har en kommentar om detta.

  Vänligen Therese
  Therese Givarservice
 • Hej Therese. Du skriver att sälen börjar bli ett problem för fisket, det har varit ett problem i mer än 20 år. Det finns nästan inget yrkesfiske kvar på ostkusten och de senaste 10 åren har vi haft stora problem även i Skåne.
  Jag har sett uppgifter på antalet sälar allt från 30 000 till 100 000 vad som är riktigt vet väl ingen. För 100 år sedan jagades sälen på ett helt annat vis, så de blev mera försiktiga med att komma för nära människan och blev därför inte samma problem för fisket, även om det var problem då också med sönderrivna nät.
  Att det fanns fler sälar då är nog riktigt, men det fanns kanske 100 gånger så mycket fisk.
  Visst skall vi ha säl i östersjön, men när en art får föröka sig ohämmat blir det stora problem i hela ekosystemet på sikt. Det kan gå så långt att sälarna börjar svälta ihjäl på grund av brist på föda. 


  Så en kommentar till Elisabeth. Det är tack vare att det är så mycket mindre miljögifter i havet som sälen har förökat sig så mycket.
  Jag har bedrivit småskaligt fiske sen 1950-talet och ätit östersjöfisk flera gånger i veckan och mår helt förträffligt.

  Nisse-yrkesfiskare.
  Nils Losell
 • Hej Nils,
  Ber om ursäkt för dröjsmålet av svar.
  Vi har framfört dina synpunkter till våra Marina experter.

  Tack för ditt  engagemang!
   Med vänlig hälsning
  Ulrika
  Ulrika Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.