Till senaste kommentaren

Sillgrisslorna -sköta ungarna fast de är borta?

Fortsätter sillgrisslorna som förlorat sin unge/ägg att ruva/skydda/mata sina ungar fast de inte finns kvar? Frågan gäller de mitt på hyllan som i går tydligen förlorade ägg respektive unge. Det ser ut att fortsätta med sitt tidigare beteende.

Kommentarer

 • Hej Lena,
  De stämmer att de är kvar. Delvis för att bevaka sin häckningsplats. Om det var lite senare på säsongen skulle man kunna tänka sig att de skulle lägga ett nytt ägg, men i och medan det är så sent nu kommer de nog inte att göra detta. Mer troligt att de återkommer nästa år till samma plats.
 • Frågan var om deras beteende med att fortsätta skydda och mata den unge som inte längre finns. Jag har sett flera gånger att de ex kommer med fisk och böjer in näbb med fisk under magen där ungen "borde vara" och även sitter och skyddar med vingarna lite utspärrade. Är beteendet så  nedärvt eller inlärt  (vilket) att det inte spelar någon roll att det inte finns någon unge längre, att de fortsätter med beteendet tiden ut, eller?
 • Jag skickade följdfråga tidigare i dag om beteendet och bifogar nu bild på två av "mittenföräldrarna" på hyllan som båda har fisk i mun respektive under magen som de "matar" sina ungar som inte längre finns kvar. Varför gör de dessa till synes onödiga och energikrävande beteenden som att vara ute och fiska och sköta "unge"?

 • Jag skulle gissa att de kognitivt inte helt och hållet har förstått att ungen eller ägget är borta. De finns säkert också hormoner som styr dessa beteenden till stor del. Ungen skulle ju teoretiskt sätt också kunna vara borta (gömd under en annan förälder exempelvis) för att sedan dyka upp igen. Jag skulle gissa att detta kommer pågå endast under ett fåtal dagar till, fortsätt hålla utkik och rapportera vad du ser!
 • Hej. Har sett att mittenfåglarna verkar ta över skyddandet av den unge som från början fanns hos fågeln längst till höger från oss sett. Ungen puttas in under en den ena en den andra fågeln vingar. . Men har inte sett att den får mat av någon?
  Undrar vem som kommer att locka ner den till havet och möta den där i vattnet.
  Kommer "adoptivföräldrarna" att ta jhand om den?

 • Ungen varierar mellan att vara vid och under förälder längst till höger och att vara under vuxen i mitten (aldrig sett att den är vid, bara under denna). Förut var den alltid till höger, men nu verkar det vara "delad" vårdnad.  Kan det kanske vara så att beroende på vem av föräldrarna till höger som är på klippan, så "kidnappas" den av mittenfågeln när det är en svagare förälder till höger?? Eller kan föräldrarna variera sin plats där de är? Håller de inte hårt på sin plats, övriga föräldrapar håller ju sin plats.
 • De grisslor som blev av med ägg/unge kommer fortfarande med fisk och för några dagar sedan så försökte de mata ungen längst till höger som de också är barnvakter för under stor del av dagen, men ungen äter bara från föräldrarna. Så beteendet att fullfölja häckningen verkar inte brytas så snabbt.
 • Hej, det stämmer som Marianne skriver! De till höger är de riktiga föräldrarna men dem i mitten fortsätter att hjälpa till. Får hoppas att de lyckas bättre nästa år!

 • Hej, är den sista sillgrissleungen redan ringmärkt? Det ser ut så på foten.
 • Det stämmer, vi har luckor i väggen där vi kan ta ut dem och ringmärka och sedan sätta tillbaka dem igen. Vi gör detta för att kunna följa en unge med kända föräldrar i framtiden, kanske kommer den flytta in på sin födelsehylla om några år! De vi senare ringmärker på stranden vet vi i regel inte vilken hylla de kommer ifrån.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.