Snigeltråd?

Härom dagen när jag kom in i mitt växthus fann jag en snigel hängande i en tråd. Snigeln var bara cirka 12 mm lång, och hängde ungefär 1,5 meter över marken.

Jag blev väldigt förvånad då jag aldrig har hört talas om att en snigel kan spinna trådar. I det här fallet var det klart att den hängde i en ytterst tunn tråd, även om den inte syntes, men den inte var i kontakt med något och snurrade lite grann.

Ganska raskt tog den sig uppför tråden på något omärkligt sätt tills den nådde ett blad cirka 4 dm upp. Vad är detta för snigel och är det vanligt förekommande att sniglar spinner trådar?

Kommentarer

  • En rolig bild med en snigel som hänger i en tråd. För att vara säker har jag kontaktat Sveriges snigelexpert Ted von Proschwitz i Göteborg och han berättar att det troligen är en allmän snigelart som näst den spanska skogssnigeln är den besvärligaste skadegöraren av sniglarna. Det är troligen ett ungdjur av åkersnigel, Deroceras reticulatum. Sniglar kan inte spinna trådar men de kan tillverka trådar av sitt slem och med hjälp av dessa ta sig upp och ner. Vissa arter ur släktet Limax tillverkar så stark slemtråd att två individer kan hänga i den och para sig. Deras penisar är så långa att de har problem att para sig om de inte hänger uppe i luften!!!

    Hälsningar Ola Jennersten
    Expert, biologisk mångfald

    Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.