Sött och salt – vad gäller?

I Östersjön säger man att det är brackvatten. Om jag förstår det rätt är det bara lite salt i det vattnet men var går gränsen för att det ska vara söt-, salt- eller brackvatten?
Är det också olika salthalt i Östersjön beroende på var man är och hur anpassar sig exempelvis gäddor och abborrar till brackvatten – de finns ju även i insjöar där vattnet är sött.

Kommentarer

  • Salthalten i Östersjön ligger på 1 procent i söder och cirka 0,2 procent längst upp i norr jämfört med havens 3,5 procent. Brackvatten är saltare än sötvatten och mindre salt än rent havsvatten, cirka 0,5–3 procent. Vissa djurarter som normalt lever i saltvatten eller sötvatten kan tränga in i Östersjön men trivs inte om salthalten avviker för mycket.

    Blåmusslan är en saltvattenart, och den blir allt mindre ju lägre salthalten blir.
    På motsvarande sätt kan vissa sötvatten arter tolerera brackvatten med låg salthalt, till exempel, gädda och abborre.

    Hälsningar Ola Jennersten
    Expert, biologisk mångfald

    Ulrika

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.