Vad är det för kryp?

Jag blir ibland biten av ett litet ormslingrande kryp 5–7 mm lång, mörk nästan svart. Det ger mycket obehagliga sviter i form av rodnad, lätt uppsvällda 10-15 cm märken, som ger mycket kraftig klåda. Speciellt irriterande eftersom klådan håller i sig 3–4 dagar. Märket blir kvar i upp till en vecka. Kan Ola svara mig på vad detta är för ett kryp?

Kommentarer

 • Troligen en sk Guldöga! En larv av stinkslända eller med ett vackrare namn guld-ögonslända. De tillhör insektsordningen nätvingar dit bland annat myrlejonsländorna hör.
  Guldögonsländor bildar en egen familj med ett 15-tal arter. En av dessa är mycket vanlig och har det vetenskapliga namnet Crysopa carnea.

  Den övervintrar som fullvuxen slända och kommer ofta in i våra hus lockade av ljus. Det är de där små gröna sländorna som man ofta hittar i fönstret. När de lägger ägg placeras de på ett långt skaft på växter med bladlöss.

  Alla nätvingar har larver som är köttätare och hos guld-ögonsländorna är deras larver specialiserade på bladlöss.

  De har då användning av sina kraftiga och spetsiga käkar som de griper tag i bladlössen med och sedan suger ut deras kroppsinnehåll. De kallas just därför för bladluslejon, precis som deras myrätande släkting (myrlejon).

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, biologisk mångfald

  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.