Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad gör jag åt bålgetingar?

Vi har en stuga i södra Småland som har fått objudna gäster. Det är bålgetingar som har byggt ett stort bo uppe under gavelspetsen. Från boet kommer någon form av sekret/stoft som smutsat ned gaveln samt två fönster med fönsterplåtar. Vi vågar inte öppna dessa fönster. Vi är tacksamma för förslag på vad vi ska göra.

Kommentarer

 • Det är bara att gratulera till att du fått ett bålgetingbo! När jag var barn fick man åka till Öland för att hitta dessa stekelvärldens jättar. Varmare somrar har gjort att de i dag finns ända upp till Dalarna och även jag har haft dem här hemma (norr om Arlanda).
  Eftersom boet är så långt upp kommer du inte att få problem med dem – utom sekretet som du beskriver. Sannolikt är det avfallet från stora mängder getingar och larver.

  Jag tycker att du ska låta boet vara kvar. Alla getingbon ”dör”, det vill säga att alla arbetare och hannar kommer att dö innan vintern och de parade drottningarna kommer att krypa in i skyddade håligheter för att övervintra.
  Sedan kan du ta bort boet om du inte vill ha kvar det. Vanligtvis använder inte getingar sitt gamla bo utan drottningen börjar från början – kanske för att minska risken att sprida ohyra och smittor mellan generationerna.

  Bålgetingarna är fridsamma (för att vara getingar) och livnär sig på andra insekter – ofta andra getingar. De är också intresserade av sötsaker på hösten.

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, biologisk mångfald

  Therese Givarservice
 • Vi har för första gången fått bålgetingar. De har byggt sitt bo i en tom fågelholk. I början var de ganska få men nu är det väldig aktivitet runt boet. Mängden har nog fyrdubblats. Men vi har en av ytterbelysningar i närheten av deras bo och om lampan är tänd börjar de attackera lampan. Fiende? De har också börjat ”skava” bort öppningens underdel! Varför? Tacksam för svar!
  Valma Saaristo
 • Hej,

  Hej,
  Bålgetingen är en vår mest fridsamma geting men framställs ofta som attackbenägen. Sanningen är att man måste provocera den ordentligt för att få den att gå till attack och stickas. Den är som mest aggressiv om boet störs och försvarsradien kring boet är ungefär 2 till 3 meter.

  Bålgetingars bo byggs  gärna i ihåliga träd men även under tak och i fågelholkar.
  Ang. att de har "gnagt på nedre öppningen av boet" Boet tillverkas av söndertuggade träfibrer, som bålgeting drottningen blandar med sin saliv. Kan det vara så att de har tagit lite av fågelholken till detta?
   
  En bålgeting är än andra getingar  betydligt mer nattaktiv, den har ett bra mörkerseende och jagar även i skymningen, den dras också ofta till utebelysning och lampor. Men om de anser att det är en fiende kan jag inte svara på.

  Med vänlig hälsning
  Ulrika, Medlemsservice

  Ulrika Givarservice
 • Hej Ulrika! Tack för svaret. Vi tycker om att följa deras liv och leverne! Mycket intressant! Verkligen trevliga bumlingar! Det enda negativa är att deras avföring hamnar på botten av holken så det får nog bytas till nästa år! Bottenplattan är alldeles våt nu. Annars är det bara positivt!
  Valma Saaristo
 • Hej,

  Vad roligt att höra att ni följer dem. Ja bålgetingen är en spännande o trevlig sort.

  Med vänlig hälsning
  Ulrika, Medlemsservice

  Ulrika Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.