Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad gör jag åt bålgetingar?

Vi har en stuga i södra Småland som har fått objudna gäster. Det är bålgetingar som har byggt ett stort bo uppe under gavelspetsen. Från boet kommer någon form av sekret/stoft som smutsat ned gaveln samt två fönster med fönsterplåtar. Vi vågar inte öppna dessa fönster. Vi är tacksamma för förslag på vad vi ska göra.

Kommentarer

 • Det är bara att gratulera till att du fått ett bålgetingbo! När jag var barn fick man åka till Öland för att hitta dessa stekelvärldens jättar. Varmare somrar har gjort att de i dag finns ända upp till Dalarna och även jag har haft dem här hemma (norr om Arlanda).
  Eftersom boet är så långt upp kommer du inte att få problem med dem – utom sekretet som du beskriver. Sannolikt är det avfallet från stora mängder getingar och larver.

  Jag tycker att du ska låta boet vara kvar. Alla getingbon ”dör”, det vill säga att alla arbetare och hannar kommer att dö innan vintern och de parade drottningarna kommer att krypa in i skyddade håligheter för att övervintra.
  Sedan kan du ta bort boet om du inte vill ha kvar det. Vanligtvis använder inte getingar sitt gamla bo utan drottningen börjar från början – kanske för att minska risken att sprida ohyra och smittor mellan generationerna.

  Bålgetingarna är fridsamma (för att vara getingar) och livnär sig på andra insekter – ofta andra getingar. De är också intresserade av sötsaker på hösten.

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, biologisk mångfald

  Therese Medlemsservice
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.