Till senaste kommentaren

Vad gör ni för att hindra oljespill (i haven)?

Vad gör WWF för att hindra att stora oljebolag som t ex BP spiller ut olja i haven?

Kommentarer

 • WWF arbetar på flera fronter för att få de stora oljebolagen att ta ansvar för sin aktivitet. IMO (International Maritime Organisation) är den FN-organisation som har hand om sjöfartsfrågor. Via IMO driver WWF flera olika frågor bland annat att svavelrika bränslen ska förbjudas, så kallade HFO (Heavy Fuel Oil). Ett annat spår är att införa speciellt hårda regler i Arktis för all kommersiell sjöfart där det handlar om allt från bränslen till utbildning av befäl med iskunskap.

  WWF har även tagit fram en rapport om försäkringsrisken och att rederier måste betala allt om något går fel och kan de inte visa det ska de inte få driva sjöfart. På flera ställen har WWF tagit fram scenarion som visar vad som händer om ett oljeutsläpp sker i havet – vart det driver och vilka djur som drabbas, bl a i norra Kanada.

  Sedan arbetar vi med att skapa speciellt skyddade områden från fartyg inom IMO och därmed ändra på fartygsrutter i känsliga områden. I Finland har WWF byggt upp en organisation som bygger på att tusentals människor ställer upp ideellt och hjälper till vid en oljeolycka.

  WWF har också drivit direkta kampanjer mot att oljebolag har fått tillstånd att borra efter olja, exempelvis i Kanada, USA och i Afrika. Det sistnämnda är vid Virunga där bergsgorillorna bor. I alla dessa fall har oljebolagen dragit sig ur.

  Vi gör mycket mer, men det här var några exempel!

  Vänliga hälsningar Tom Arnbom, WWF

  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.