Till senaste kommentaren

Vad kommer hända när/om elefanter blir utrotade?

Hej! Det oroar mig att antalet elefanter minskar i så stor mängd varje år på grund av den illegala jakten. Därför undrar jag; hur kommer utrotningen av elefanter, om det kommer att hända, påverka ekosystemet?

Kommentarer

 • Hej

  Om elefanterna försvinner kommer både vi och landskapet att påverkas. För våran del försvinner ett av våra mest älskade djur och dessutom en mycket viktig försörjningsmöjlighet eftersom naturturism till både östra och södra Afrika och vissa delar i Asien ger mycket stora pengar till länder med goda elefantpopulationer.

  Elefanter är stora och äter ca 160 kg per dag. Det betyder att de påverkar landskapet väsentligt, både genom att bryta ner vegetation och att sprida frön från de växter som de äter. I centrala Afrika är många arter helt beroende av elefanter som fröspridare. Elefantspillningen är också en ”näringsbomb” som förutom att den ger frön en god start, också är en nödvändighet för många dyngätande insekter (ex vis den heliga pillertrillaren/scarabeen), som sen i sin tur är viktig föda för fåglar och vissa däggdjur.


  Hälsar Ola Jennersten- WWF Expert, biologisk mångfald, tiger, internationell naturvård

  Ulrika
 • vad händer med andra djur och hur blir de djuren påverkade
  jasmine
 • Hej och ursäkta att var dröjt! Om den biologiska mångfalden minskar kommer vi människor ha svårt att få tag i mat och rent vatten. Vi blir också mer utsatta för sjukdomar. Därför måste vi göra allt vi kan för att skydda och bevara den biologiska mångfalden. Läs gärna här, på engelska: https://wwf.panda.org/our_work/biodiversity/biodiversity_and_you/
  Elin

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.