Till senaste kommentaren

Vad skall vi göra åt våra vildsvin?

Vi har vårt sommarställe precis utanför Nyköping, och de senaste åren tycker vi att antalet vildsvin har ökat markant. Vi ser gärna att vilt i olika former finns, även vildsvin men dessvärre har de i omgångar raserat trädgården.

I höstas hade vildsvinen vänt upp och ned på hela trädgården till oigenkännlighet. Vad kan vi göra, vi vill inte sätta upp elstängsel, som våra grannar föreslår. Finns det någon annan lösning?

Kommentarer

  • Det absolut mest effektiva är naturligtvis ett elstängsel som är uppsatt så att vildsvinen inte kan krypa under det. För att det ska vara effektivt måste man dock ”sköta” om det genom att slå av gräs och buskar som växer upp mot tråden så att vegetationen inte kortsluter stängslet. Om man vill undvika elstängsel är det nog bara skrämsel som fungerar men att ständigt vara i farten och skrämmas kan ju bli för tröttande. Om man har stora marker kan man dela upp sina ägor. Man kan tillåta grisarna att vara på vissa platser (små åkrar inne i skogen där man också kan odlar spannmål till dem) och skrämma dem från områden där de inte ska vara. Men det kostar naturligtvis både tid och pengar!

    Hälsningar Ola Jennersten
    Expert, Biologisk mångfald

    Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.