Var är alla ekorrar?

Har under de senaste åren observerat att vi har färre ekorrar på tomten här i västra Sörmland. Tidigare om åren har vi haft en hel del ekorrar som besökt oss med sina ungar för att få smaka av det vi haft på bordet när vi ätit i vår berså men de senaste fem åren är det sällan vi ser dem. Är det så att ekorrarna minskat i antal och i så fall är det i hela landet och vad kan vara orsaken?

Kommentarer

 • Det är mycket få studier som behandlar hur djurens antal varierar över längre perioder. Man vet att antalet ekorrar kan variera mycket och sannolikt är hårda vintrar besvärliga, speciellt om det är dåligt med ekorrens favoritmat, grankottar. Bra kottår och områden med gammal granskog som producerar mycket kottar är gynnsamma mot ekorrarna.

  Studier har visat att mattillskott attraherar framför allt unga ekorrar till områden med mycket mat. Det kan finnas upp till 100 ekorrar per kvadratkilometer men oftast finns det mycket färre. Sannolikt finns det färre ekorrar i dag, kanske för att dagens effektiva skogsbruk resulterar i få gamla granskogar.

  Ekorren har två viktiga fiender, mård och duvhök. Jakt är inte längre ett problem för ekorrar eftersom man inte längre får jaga dem.

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, biologisk mångfald

  Ulrika
 • Jag arbetar som förskollärare och i barngruppen håller vi på att samla fakta kring den röda ekorren. Efter att ha sökt information på nätet så verkar det som att den röda ekorren har svårt att smälta ekollon. På andra sidor hävdar man att ekollon är en utav de röda ekorrens huvudföda. Hur ligger det egentligen? Äter den röda ekorren ekollon eller inte?​​​​
  Marie Liedman
 • Hej Marie,

  Tack för din fråga. Vi återkommer till dig med svar.

  Med vänliga hälsningar,
  Tove
  Tove
 • Hej igen Marie, nu har vi fått svar från vår expert i fält:

  "Våran vanliga ekorre äter en mängd olika saker underåret. Studier i Sverige visar att speciellt tillgången på grankottar året före är betydelsefullt för hur det går för ekorrarna.
  Beroende på var de finns och därmed också tillgången på olika sorters mat avgör mycket men just kottar av gran och tall är viktigt. Under hösten där det finns gott om ekollon utgör också en viktig maträtt för våra ekorrar. Ekollon äts direkt eller göms på olika ställen förframtida användning (hamstras). Djur och fåglar som ekorrar, nötskrikor, nötkråkor och nötväckor är viktiga för eken eftersom de sprider ekollon iväg från födelseträdet till andra områden där de kan gro och växa. Andra för ekorrar goda maträtter är hasselnötter, svamp, granskott och de kan gnaga på benbitar.

   hälsar Ola"

  Vänligen Therese

  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.