Till senaste kommentaren

Var kommer alla bladlöss ifrån?

I mitten på maj hade vi förmånen att besöka bekanta ute i Stockholms skärgård, och så mycket bladlöss som vi då såg har vi aldrig någonsin tidigare sett.

Vet man vad detta beror på och var kommer de ifrån? Har detta någonting med klimatförändringen att göra? Kommer det att se ut så här också kommande år? Satt och samtalade om detta under nyårsmiddagen och kunde konstatera att vi inte tycker att det är så trevligt. Men lössen gör kanske nytta i naturen?

Kommentarer

  • Många djur och insekter har tillfälliga eller regelbundna massförekomster. Bladlöss har ett intressant reproduktionssystem där flera generationer kan vara jungfrufödare (det finns bara honor som lägger stora mängder ägg) för att därefter återgå till normal sexuell förökning med hannar och honor. Det gör att antalet ibland kan rusa upp i höjden. I detta fall meddelar Naturhistoriska riksmuseet att det är en mycket vanlig art, björkbladlusen, som haft goda tider i Baltikum och Ryssland. Ryssvärmen i maj skapade perfekta förhållanden och när vindarna blåste västerut följde rekordmånga björkbladlöss med och hamnade bland annat i Östersjön.

    Hälsningar Ola Jennersten
    Expert, Biologisk mångfald

    Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.