Välkommen till Världsnaturfonden WWFs frågeforum! Här kan du ställa frågor om våra projekt samt hur du kan stödja vårt arbete. Behöver du snabbare svar kan du ringa Givarservice på 08-624 74 14 eller mejla givarservice@wwf.se
Världsnaturfonden WWF kämpar för att skydda de mest hotade och unika arterna och livsmiljöerna på planeten. Vi arbetar också för att mänskligheten ska fördela jordens resurser rättvist och använda dem på ett hållbart sätt. För att nå våra mål jobbar vi såväl på politisk nivå som ute i fält och i tätt samarbete med lokalbefolkningar runt om i världen. WWF finns i över 100 länder, har fler än fem miljoner supportar och driver tusentals projekt inom allt från tjuvjaktsbekämpning till klimatsmarta energilösningar. I det här viktiga arbetet behöver vi ditt stöd. Välkommen att läsa mer och engagera dig!
Läs mer om ålen och hoten mot den HÄR.
HÄR kan du även läsa om hur WWF arbetar för ett hållbart fiske i världen.🐟
Hej, jag upptäckte en butik som säljer ål: Blomlöfs rökeri, i Småland (tel. 0455-365007). Ålen var från "Sverige", fångstområde Östersjön. Vad ska jag göra nu? Jag äter själv inte djur, men min mor handlade fisk i butiken (inte ål).
Det är beklagligt att vissa butiker och restauranger fortsätter att sälja ål trots att den europiska ålen är akut hotad. Hör gärna av dig till butiken och fråga varför de säljer ål och berätta om ålens situation. Du kan alltid hänvisa till artdatabankens rödlistning och WWFs Fiskguide. Ju fler som ställer frågor och sprider budskapet, desto bättre. Tillsammans kan vi hjälpas åt att få bort den från marknaden och bidra till dess återhämtning.
Med vänlig hälsning
Karin Glaumann
WWF Expert-Hav och Vatten
Jag undrar hur ni kan jämföra ålen med idag och på -70 talet? Både i Blekinge och Skåne är ålfisket gott och har varit väldigt bra. Att blomlöfs t.e.x säljer ål är ju för att vi som är insatta i fisket vet att det inte är så krisartat som ni påstår. Om ni nu så gärna vill ha bort ålen som det finns gott om så kan ni ju också se till att vi som lever på fisket får ersättning för alla löjliga stopp ni inför. Se till att skyddsjakt införs ex på säl som ni tycker är så är söta men är den största rovfiskaren även på ål. Nä sluta skrämma upp vanligt folk och börja lyssna på dom som är yrkesfiskare istället
Ålen är en akut hotad art och forskningen är entydig. Fisket bör hållas så nära 0 som möjligt.
Trots åtgärder för att begränsa ålfisket och återställa vandringsvägar har beståndet inte återhämtat sig. Det är viktigt att ha kunskap om det historiska fisket och beståndens status över tid för förstå vilken effekt åtgärder haft samt göra prognoser för framtiden. Visst finns det andra faktorer som påverkar ålen så som naturlig predation och vattenkraft.
Skyddsjakt förekommer redan på säl. All statistik visar dock att fisket är det som tar mest ål och snabbast kan regleras för att möjliggöra ålens återhämtning.
Läs mer om ålen och hoten mot den HÄR.
HÄR kan du även läsa om hur WWF arbetar för ett hållbart fiske i världen.🐟
Med vänlig hälsning
Karin Glaumann
WWF Expert-Hav och Vatten
Ska det inte finnas i disken ska det heller inte gå att köpa.
Tyvärr är det fortfarande lagligt att fiska ål i Sverige. WWF anser att det varken borde fiskas eller säljas ål, i Sverige eller övriga EU vilket vi jobbar för under flera år. Ålen är en akut hotad art så man kan ifrågasätta om det i huvud taget borde vara lagligt att fiska på en sådan art. Vi jobbar både för att begränsa fisket på ål, samt att minska efterfrågan genom att påverka handeln. Att jobba med handeln och konsumentpåverkan är viktigt eftersom vikande efterfrågan kommer att leda till minskat fiske. Vad gäller glasålen så håller vi med om att detta är ett stort problem. Vi vill inte bara se ett ålfiskestopp i Sverige utan i hela EU. Glasålsfisket har tidigare undantagits det temporära ålfiskestopp på 3 månader som EUs fiskeministrar beslutat om men i år bestämdes det att fiskestoppet skulle inkludera glasål vilket vi är glada för. Det går med andra ord framåt, om än långsamt.
Med vänlig hälsning
Karin Glaumann
WWF Expert-Hav och Vatten
Prioriteten ligger mer i att bevara ålen som en viktig del i ekosystemet.
Läs gärna mer om ålen via dessa länkar:
- Hotade marina arter
- Ål – en akut hotad art. Så vill vi rädda den.
Tack för ditt engagemang!