Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Varför är ålen akut hotad? Kan jag äta odlad ål?

Varför är ålen akut hotad? Kan jag äta odlad ål?

Kommentarer

 • I huvudsak är det överfiske och vattenkraftsdammar som orsakar stora problem. Ålarna skadas svårt i turbinerna vid vandring nedströms och många dör. Detta begränsar återvandring och leken i Sargassohavet. Återväxten minskar och ålen riskerar på sikt att utrotas. Odlad ål är inte förökad på konstgjord väg utan man tar av vilda individer för att sedan driva upp ålen i odlingarna och man bör därför inte äta den heller. Odlad ål är lika med vild ål som göds i fångenskap.


  Therese Givarservice

 • Hej, jag upptäckte en butik som säljer ål: Blomlöfs rökeri, i Småland (tel. 0455-365007). Ålen var från "Sverige", fångstområde Östersjön. Vad ska jag göra nu? Jag äter själv inte djur, men min mor handlade fisk i butiken (inte ål).
  Ingemar Andersson
 • Hej Ingemar,

  Det är beklagligt att vissa butiker och restauranger fortsätter att sälja ål trots att den europiska ålen är akut hotad. Hör gärna av dig till butiken och fråga varför de säljer ål och berätta om ålens situation. Du kan alltid hänvisa till artdatabankens rödlistning och WWFs Fiskguide. Ju fler som ställer frågor och sprider budskapet, desto bättre. Tillsammans kan vi hjälpas åt att få bort den från marknaden och bidra till dess återhämtning.

  Med vänlig hälsning
  Karin Glaumann
  WWF Expert-Hav och Vatten
  Ulrika Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.