Varför är fåglarna så tysta?

Jag tycker inte att svalor och lärkor hörs så mycket längre. Och varför är det så lite fjärilar? Jag odlar zennia, eterneller och andra blommor på friland. För några år sedan såg jag mycket olika fjärils-arter men inte de senaste åren. Och syrsorna som jag tidigare brukade höra. Jag vistas mycket utomhus och jag undrar om det är all besprutning som orsakat tystnaden? Jag använder inga bekämpningsmedel utan rensar manuellt i mina rabatter.

WWF

Kommentarer

 • Det är sant att många arter minskar, det finns det ett antal undersökningar som bekräftar. Anledningen till detta kan dock skilja sig åt. Det moderna jordbruket är en viktig faktor, både användning av bekämpningsmedel, det monotona landskapet och brukningsmetoder (se exempelvis frågan om lärkor). Problem på flyttfåglarnas övervintringsplatser en annan.
  Att du inte hör syrsor är dock inte så konstigt – syrsor är mycket ovanliga i Sverige – det är tyvärr en vanlig felsägning att man hör syrsor – det som gnisslar och spelar på sommaren i Sverige är gräshoppor, framför allt vårtbitare som är mycket ljudliga under varma augustinätter.🦗 Jag tycker det är bra att du själv inte använder bekämpningsmedel!

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, biologisk mångfald

  Du får gärna läsa mer om fåglar i Sverige här!
  Rebecka Givarservice
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.