Välkommen till Världsnaturfonden WWFs frågeforum! Här kan du ställa frågor om våra projekt samt hur du kan stödja vårt arbete. Behöver du snabbare svar kan du ringa Givarservice på 08-624 74 14 eller mejla givarservice@wwf.se
Världsnaturfonden WWF kämpar för att skydda de mest hotade och unika arterna och livsmiljöerna på planeten. Vi arbetar också för att mänskligheten ska fördela jordens resurser rättvist och använda dem på ett hållbart sätt. För att nå våra mål jobbar vi såväl på politisk nivå som ute i fält och i tätt samarbete med lokalbefolkningar runt om i världen. WWF finns i över 100 länder, har fler än fem miljoner supportar och driver tusentals projekt inom allt från tjuvjaktsbekämpning till klimatsmarta energilösningar. I det här viktiga arbetet behöver vi ditt stöd. Välkommen att läsa mer och engagera dig!
Globalt bidrar köttkonsumtionen till cirka 15 procent av de globala klimatgasutsläppen. Forskare och myndigheter beskriver hur köttkonsumtionen i västvärlden måste minska för att klimat- och miljömål ska uppnås och för att jordbruksmarken ska kunna producera tillräckligt med mat åt en växande världsbefolkning. Vegetariskt protein kan ha omkring hundra gånger lägre klimatpåverkan än en biff. Det är långt mer resurseffektivt att äta upp bönor och spannmål direkt än att låta det gå som foder via ett djur.
Det finns även stora problem med den växande odlingen av foder. Cirka tre fjärdedelar av den soja som odlas i världen går åt till djurfoder. I takt med den globalt ökade köttkonsumtionen har sojaodlingen ökat dramatiskt framförallt i Sydamerika. Expansionen har skett på bekostnad av unika naturområden som Atlantregnskogen, Cerradon (Sydamerikas unika busksavann) och Chaco med indirekt påverkan även på Amazonas. Omvandlingen till jordbruksmark har också inneburit stora utsläpp av växthusgaser. WWF har identifierat fyra stora globala råvaror som viktig orsak till den snabba avskogningen – soja, palmolja, nötkött och skogsfiberråvara.
För att du som konsument ska kunna göra mer informerade och smarta val av mat när du är på butiken eller i restaurangen, så har vi skapat appen Matguiden där vi samlat alla WWFs tre konsumentguider: Köttguiden, Vegoguiden och Fiskguiden.