Till senaste kommentaren

Varför bygger svarsalternativen i klimatkalkylatorn på kronor istället för antal?

Hej WWF!
Jag undrar varför många frågor i klimatkalkylatorn handlar om hur mycket man spenderar på en vara istället för hur stort antal av varan man köper.
Produkter som är ekologiska/fairtrade och som har högre hållbarhet/kvalitet är ju vanligtvis dyrare än konventionella slit-och-släng-produkter.
Tack för ert svar! Mvh Sebastian

Kommentarer

  • Hej Sebastian

    Det beror på att beräkningsmodellen som Stockholm Environment Institute använder sig av är en så kallad Input-Output-modell där totala spenderade kronor inom ett konsumtionsområde jämförs med totala växthusgasutsläpp inom det området. Det är det vanligaste sättet att räkna och det används av de flesta liknande verktyg. Det har som du nämner en del nackdelar eftersom det fungerar bra som medeltal men mindre bra för beteende som avviker lite från normen. Vi försöker fånga upp det genom att fråga hur stor andel ekologiskt man användaren köper och på så sätt korrigerar vi för att ekologisk mat är dyrare men vi har inte hittat något sätt att korrigera på samma sätt för andra dyrare produkter. Att fråga om antal produkter skulle också vara ett alternativ men det är förmodligen svårare att svara på och det ger inte heller hela bilden eftersom det också spelar roll vart produkten kommer ifrån, hur stor den är osv. Vi har valt att göra Klimatkalkylatorn till ett enkelt och snabbt verktyg som ger en första förståelse för ens klimatavtryck och det är en balansgång mellan att göra det lätt och så korrekt som möjligt.

    Mvh Therese
    Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.