Välkommen till Världsnaturfonden WWFs frågeforum! Här kan du ställa frågor om våra projekt samt hur du kan stödja vårt arbete. Behöver du snabbare svar kan du ringa Givarservice på 08-624 74 14 eller mejla givarservice@wwf.se
Världsnaturfonden WWF kämpar för att skydda de mest hotade och unika arterna och livsmiljöerna på planeten. Vi arbetar också för att mänskligheten ska fördela jordens resurser rättvist och använda dem på ett hållbart sätt. För att nå våra mål jobbar vi såväl på politisk nivå som ute i fält och i tätt samarbete med lokalbefolkningar runt om i världen. WWF finns i över 100 länder, har fler än fem miljoner supportar och driver tusentals projekt inom allt från tjuvjaktsbekämpning till klimatsmarta energilösningar. I det här viktiga arbetet behöver vi ditt stöd. Välkommen att läsa mer och engagera dig!
Vad gäller lagarna för djurvälfärd och tillgång till bete som just denna fråga gäller är svaret ja, detta bedöms inte skilja sig åt i våra bedömningar. I guiden bedöms både fetaost, halloumi och chèvre där får- och getost ingår eller är huvudråvara. I övrigt pekar studier på en större klimatpåverkan från får- och getmjölk än från komjölk, speciellt från extensiva system (dvs. färre djur på mer mark). Detta gör att fetaosten bedöms nå över gränsen för rött ljus på klimat i guiden (14 kg CO2e per kg ost). Att den franska getosten inte når upp till detta beror på att denna produktion troligen till större del är intensivare. Många ostar ligger på gränsen mellan gul och röd nivå för klimat och här skulle det behövas mer forskning! På din fråga om parmesan eller pecorino är värst så kan vi inte ge ett säkert svar tyvärr, i dagsläget har vi inte tillräckligt med kunskap kring någon av dessa produktioner för att bedöma dem i guiden. Parmesan har ett eget regelverk eftersom den är ursprungsmärkt där det kan finnas särskilda regler, det vet vi i dagsläget inte. För pecorino finns oss veterligen inte detta. Det är rimligt att tro att både parmesan och pecorino skulle hamna på en likartad bedömning som mozzarella från Italien, med en trolig högre siffra vad gäller klimatpåverkan då det går åt mer mjölk ju hårdare en ost är (och båda dessa ostsorter är väldigt hårda och långlagrade).