Till senaste kommentaren

Varför får jag så högt resultat i testet?

Det känns som om jag får en "klimatsmocka" när jag har gjort testet? Varför får jag så högt resultat?

Kommentarer

 • Många blir väldigt förvånade när de får se sitt resultat. Idag lever varje svensk genomsnittsinvånare på ca 4 jordklot – en hög siffra jämfört med människor i fattiga och sårbara länder och regioner. Globalt lever genomsnittsinvånaren på 1,75 jordklot.

  En vanlig orsak till att du ”lever på många jordklot” kan bero på flygresor. Då drar fotavtrycket snabbt iväg. Andra orsaker är hög konsumtion av kött, mat och livsmedel överlag.

  Om du får ett högt resultat när det gäller Butiken kan det bero på att du just det året gjort många investeringar. Kylskåpet och teven har kanske gått sönder just det här året, men då dröjer det kanske 15 år innan du behöver köpa nya igen.

  Dessutom ingår egentligen en betydligt större mängd konsumtionskategorier i vårt fotavtryck. Dessa har inkluderats i form av schablonvärden i varje kategori och det är därför du inte kan komma ner till nollutsläpp inom till exempel Butiken även om du fyller i att du inte konsumerat något ur de kategorier som listas där.

  I takt med att hela samhället ställer om blir det lättare för enskilda att minska sina utsläpp.
  Om du börjar ändra dina vanor nu så kan du förhoppningsvis närma dig målet stegvis utan att det känns som allt för svårt eller inskränkande på dina vardagsrutiner.
  Johan Expert klimat & energi

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.