Till senaste kommentaren

Varför får jag så stort avtryck på Biffen när jag är vegetarian?

Jag äter vegetariskt, men får ändå stort avtryck på Biffen, hur hänger det ihop?
WWF

Kommentarer

 • Biffen är symbolen för allt du äter, inte bara kött, och redovisar alla utsläpp kopplade till detta.

  En vegetarisk kost ger i medel upphov till ungefär hälften så mycket utsläpp av växthusgaser som en blandkost med kött. Resultatet beror också på hur mycket du konsumerar och indirekt hur mycket matsvinn du har.
  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )
 • Men om jag köper väldigt dyr ekologisk mat i speciella butiker i en storstads innerstad (för att t ex välja bort plastförpackningar), då räknar kalkylatorn bara med att konsumtionen är hög i pengar och därmed klimatpåverkande. ”Billig mat”, storskaligt producerad, industriellt producerad mat har väl som regel högre klimatbelastning?
 • Hej Andreas,

  Ja, det stämmer att verktyget räknar ut utsläpp per krona och det kan bli lite mer missvisande för de som har ett konsumtionsmönster som skiljer sig från medelsvensken. Vi har valt att göra Klimatkalkylatorn till ett verktyg där användaren snabbt och enkelt ska kunna få en tillräckligt bra överblick av sin miljöpåverkan. Det hade gått att göra det mycket mer detaljerat (tex frågor om exakt hur många kg av vilken produkt osv) men vi tror att det skulle bli få som gjorde testet då. Det är en svår balansgång att göra det enkelt men ändå tillräckligt korrekt.

  Ekologisk mat är bra av flera skäl, men man kan inte hävda att lokalodlad mat eller ekologisk mat alltid är bättre ur klimatsynpunkt och det kan till och med vara tvärtom. Vi vet däremot att ekologisk mat generellt sett är dyrare än konventionellt odlad mat och därför har vi lagt in en fråga som korrigerar detta förhållande. Det betyder att den som köper ekologisk mat inte får ett högre klimatfotavtryck bara för att den maten är dyrare.

  Läs gärna mer om hållbar mat HÄR.
  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.