Välkommen till Världsnaturfonden WWFs frågeforum! Här kan du ställa frågor om våra projekt samt hur du kan stödja vårt arbete. Behöver du snabbare svar kan du ringa Givarservice på 08-624 74 14 eller mejla givarservice@wwf.se
Världsnaturfonden WWF kämpar för att skydda de mest hotade och unika arterna och livsmiljöerna på planeten. Vi arbetar också för att mänskligheten ska fördela jordens resurser rättvist och använda dem på ett hållbart sätt. För att nå våra mål jobbar vi såväl på politisk nivå som ute i fält och i tätt samarbete med lokalbefolkningar runt om i världen. WWF finns i över 100 länder, har fler än fem miljoner supportar och driver tusentals projekt inom allt från tjuvjaktsbekämpning till klimatsmarta energilösningar. I det här viktiga arbetet behöver vi ditt stöd. Välkommen att läsa mer och engagera dig!
En vegetarisk kost ger i medel upphov till ungefär hälften så mycket utsläpp av växthusgaser som en blandkost med kött. Resultatet beror också på hur mycket du konsumerar och indirekt hur mycket matsvinn du har.
Ja, det stämmer att verktyget räknar ut utsläpp per krona och det kan bli lite mer missvisande för de som har ett konsumtionsmönster som skiljer sig från medelsvensken. Vi har valt att göra Klimatkalkylatorn till ett verktyg där användaren snabbt och enkelt ska kunna få en tillräckligt bra överblick av sin miljöpåverkan. Det hade gått att göra det mycket mer detaljerat (tex frågor om exakt hur många kg av vilken produkt osv) men vi tror att det skulle bli få som gjorde testet då. Det är en svår balansgång att göra det enkelt men ändå tillräckligt korrekt.
Ekologisk mat är bra av flera skäl, men man kan inte hävda att lokalodlad mat eller ekologisk mat alltid är bättre ur klimatsynpunkt och det kan till och med vara tvärtom. Vi vet däremot att ekologisk mat generellt sett är dyrare än konventionellt odlad mat och därför har vi lagt in en fråga som korrigerar detta förhållande. Det betyder att den som köper ekologisk mat inte får ett högre klimatfotavtryck bara för att den maten är dyrare.
Läs gärna mer om hållbar mat HÄR.