Till senaste kommentaren

Varför får jag stort avtryck på Bilen när jag inte har någon bil?

Jag har ingen bil, men får ändå stort avtryck i testet?

Kommentarer

 • Bilen är symbolen för transporter och där redovisas alla utsläpp kopplade till transporter. Här räknas förutom bilresor även flygresor och resor med kollektivtrafik. Cykelresor är inte inkluderade eftersom de inte drivs av bränsle.

  Har du bil, men använder den sällan? I Klimatkalkylatorn ingår även utsläppen från tillverkningen av din bil. Så även om din bil mest står, kommer du att få utsläpp från den i vår kalkylator. Ett bra tips är därför att dela bil med andra, till exempel genom att vara med i en bilpool.

  Kika gärna på våra miljövänliga tips HÄR.🌍
  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )
 • Undrar samma sak och inget svar ges här. Frågeställaren säger tydligt att hen ej äger bil ändå förutsätter svararen att hen äger en. WWF verkar vara oerhört oseriösa med detta test
 • Hej Holger,

  I kategorin som kallas "Bilen" har vi samlat alla utsläpp från olika transportmedel, t ex bil, buss och flyg. Även om du inte har någon bil så kommer du att få ett avtryck i testet.
  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )
 • Hej! Ideen med testet är lysande. Dock faller trovärdigheten när transpprter som jag inte fått fråga om räknas in i tex bilfaktorn. Transporter för inköp dess borde ju ligga på denna faktor. Om jag för tetsets trovärdighetes skull är självförsörjande ingen bil inga flygresor köper bara seconhand. Kommer jag endå upp i 2.3 jordklot hur hänger det ihop? Utgår beräkningarna från ett fiktivt minvärde?
 • Hej Nemo,

  En del av svaret finns HÄR 🌎

  Vissa ytterligare schablonutsläpp läggs på resultatet för att vi vill ha ett test som går snabbt och enkelt och svara på för den breda allmänheten. Om det är för många frågor så är det väldigt få som skulle göra svara. Vi har inte velat skapa ett test för en ytterst liten grupp som är självförsörjande och har minimalt avtryck.

  Hoppas du förstår tanken med testet.

  Tack för ditt engagemang i våra frågor.🌎
  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )
 • Hej!
  Jag önskar att cykel ändå fanns som alternativ under transporter, eftersom min upplevelse är att om man äger en bil - som används minimalt - men mest cyklar och därför väljer noll på tåg, buss och t-bana, förmodar testet att det är bilen som används mest. Jag förstår ovanstående svar om att tex tillverkning av bil ger utsläpp och avtryck i testet, men det blir psykologiskt fel att inte kunna ange det transportmedel man faktiskt använder.
 • Hej Kristina!

  Anledningen till att cykel inte finns med i testet är att det inte avges några växthusgasutsläpp från att cykla. Frågorna i Klimatkalkylatorn är till för att fånga in de beteenden som ger upphov till utsläpp, och vi har försökt göra testet så enkelt och avskalat som möjligt så därför vill vi inte fråga om sånt som inte påverkar resultatet. Men det kan förstås finnas en pedagogisk poäng i att lyfta fram sånt som vi vill uppmuntra till.

  Du får fylla i hur lång den årliga körsträckan är, och det är den som används i beräkningen oavsett vad du har fyllt i under andra trafikslag. Men det stämmer att det läggs på en schablon för tillverkningen av bilen eftersom det också är en stor miljöpåverkan.🌎
  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )
 • Men... Förutsätts att jag reser klimatosmart om jag fyller i att jag inte nyttjar kollektivtrafik? Tycker testet ger lite knasiga resultat - eller så behöver de förklaras mer.

 • Hej!
  Jag kör biogasbil. Spelar det ingen roll för resultatet då, menar ni, eftersom andra transportsätt som kräver bränsle räknas in?
 • Hej Bobo,

  Om du fyller i att du har en biogasbil så räknas utsläpp ut för den baserat på bränslemängd (räknas ut från körsträcka) samt tillverkning av bilen utslaget på livslängd. Hur du fyller i frågan om bilresor påverkar inte resultat för andra kategorier.🌎

  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )
 • Hej Pia,

  Resor räknas ut baserat på de siffror som fylls i så det förutsätts inget i testet. Du fyller i både kollektivtrafik och resor med bil och flyg, om dessa inte fylls i så blir utsläpp från dessa noll.🌎
  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )
 • Jag förstår ändå inte. Ni skriver tidigare att i bilens påverkan ligger även alla transporter som flyg, kollektivtrafik etc. Om jag har fyllt i att jag inte flyger och inte åker med kollektivtrafik så borde jag ju BARA få påverkan av mitt bilåkande. Om ni ändå menar att i bilens påverkan ligger även alla transporter som flyg, kollektivtrafik mm, så förstår jag inte hur jag någonsin ska kunna minska min bilpåverkan, TROTS att jag kör enbart biogas. Utveckla gärna så det blir mer begripligt.
 • Hej Bobo,

  Vi pratar om våra 5 B.n (Bilen, Biffen, Bostaden, Butiken och Börsen) som symboler för de områden i en privatpersons liv som generellt har störst klimatpåverkan. Bilen är samlingsnamnet för transporter (bil, buss, flyg etc), Biffen är samlingsnamn för livsmedel (kött, fisk, grönsker, dryck etc) och så vidare.🌎
  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.