Till senaste kommentaren

Varför finns inte frågan om man har barn med i klimatkalkylatorn?

Ett överhängande problem idag är ju överbefolkningen av våran planet. Fler människor = mer utsläpp. Jag tycker att det faktum att man valt att producera en avkomma borde stå en till svars då man ska räkna ut avtrycken man gör. Ni tar gladeligen med påverkan som ens husdjur (hunden) gör, men inte den mest uppenbara boven av alla: människan självt?

Jag antar att ni inte gör det för att det inte anses politiskt korrekt? Men det är en fråga som borde lyftas...

Kommentarer

 • Hej,

  Barn är indirekt med i verktyget genom att vi frågar om antal personer i hushållet och sen delar utsläppen på antal personer. Vi tittar bara på årliga utsläpp, därför skulle det ändå inte bli samma höga utsläpp som i de studier som ofta refereras till där potentiella framtida utsläpp från ättlingar räknas in.

  WWF driver inte frågan om barnbegränsning. Vi håller med om att en ökad befolkning också kan innebära en större belastning på våra ekosystem, men ur klimatsynpunkt har vi inte sett stöd för att barnbegränsning ska vara en större del av lösningen och det är dessutom svårt att förutspå vilka andra konsekvenser det kan få för samhällen. På sikt måste vi ner till netto noll i utsläpp om vi ska klara målen i Parisavtalet, redan till 2030 bör vi ha halverat utsläppen. För att klara den stora och snabba omställningen kan vi inte förlita oss på en långsamt minskad befolkningsökning utan i första hand på omställning av energisystem, transport och livsmedelssektor.
  Mvh,
  Johan Söderblom - WWF Expert
  Ulrika
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.