Till senaste kommentaren

Varför finns resultat från samhällets påverkan med i testet?

Hur kommer det sig att samhällets påverkan är med i Klimatkalkylatorn?

Kommentarer

 • Hej,

  Samhället består av våra gemensamma utsläpp från till exempel skolor, sjukvård och infrastruktur. I Klimatkalkylatorn har vi delat upp dem jämnt mellan alla svenskar. Det här är utsläpp som du som privatperson inte kan påverka direkt, utan det är främst våra beslutsfattare som bär det yttersta ansvaret.
  Rebecka Givarservice
 • Jag får i min familjs resultat att vi lever som om vi hade 2,6 jordklot. Vi ligger ändå under målet 2020 redan nu. Om vi ska komma ner till 1 jordklot måste vi tar bort all vår konsumtion och bli helt självförsörjande på mat, el och kläder eftersom samhället redan konsumerar ett jordklot åt oss. Hur ska en egentligen resonera kring detta som privatperson utfrån klimatkalkylatorn?
 • Hej Johan!

  Tanken med att ta med samhällets del i totalresultatet i Klimatkalkylatorn är att visa att det krävs genomgripande samhällsförändringar för att vi i Sverige ska kunna leva hållbart på riktigt. Det är bra att alla drar sitt strå till stacken, men för att kunna nå hela vägen krävs att vi påverkar hur Sverige styrs på lite längre sikt. Det går i dagsläget inte att komma ned i ett jordklot, eftersom samhällets del är cirka ett jordklot bara det.
  Om er familj kommit ned i 2,6 jordklot har ni gjort betydligt mer än de flesta!
  Rebecka Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.