Varför försvinner starar?

Under de senaste åren har jag läst att stare och ejder och även ekorrar minskar i antal. Ekorrarna var vanliga när jag var barn och i dag ser man dem sällan. Kan ni svara på varför de försvinner?

Kommentarer

 • Svaret är lite olika för de arter du frågar efter. Staren minskar sannolikt på grund av förändringar i jordbruket, nedläggning i Norrland, färre naturbetesmarker med betande djur som producerar mycket insekter. Antalet har halverats på de senaste 30 åren!

  Antalet ejder har minskat med ungefär hälften i Östersjöområdet och överlevnaden hos ungar är väldigt låg. Flera olika hypoteser diskuteras och sannolikt är det storskaliga förändringar som påverkar bytesdjuren, blåmusslorna, så att fåglarna får i sig för lite vitamin B.

  När det gäller ekorren så är det som med andra gnagare att antalet varierar starkt beroende på tillgång till föda. När det finns gott om mat, till exempel ekollon, blir det gynnsamt för ekorrarna och motsatsen när fruktsättningen uteblir.
  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, biologisk mångfald

  Ulrika
 • För cirka 30-35 år sedan fanns stora flockar av starar på gräsmattor, på våren i Barkarby, Järfälla kommun. Plötsligt var de försvunna. Under vilken tidsperiod de försvann kan jag inte erinra mig,
  Detsamma gäller den röda nyckelpigan med svarta prickar. Min uppfattning är att den försvann allt efter som,men att den för ca 5 år sedan var helt borta,
  Jag finner det trist att inte kunna se dessa grönsvartskimrande fåglar på våren och att barn ej längre kan lära sig versen om Maria nyckelpiga,
  Jag bor nu i Småland och har varken sett starar eller nyckelpigor.
  Mvh
  Birgitta


  Birgitta Kleveby
 • Hej Birgitta

  Vi har frågat en av våra naturvårdsexperter och återkommer så snart vi fått ett svar.

  Tack för ditt engagemang.

  Mvh Therese
  Therese Givarservice
 • Hej igen Birgitta

  "Där jag bor i Uppland är fortfarande starar och nyckelpigor vanliga. Staren har som de flesta fåglar i jordbrukslandskap det besvärligt och minskar generellt i Sverige. Jag kan tänka mig att i jordbruksområden med konventionellt jordbruk besprutning av bladlöss också drabbar dess fiender, såsom nyckelpigor, blomflugor och nätvingar hårt.

  Några tips kan vara att lära sig starens sång och lyssna nu i vår och du kanske upptäcker staren igen. Om du har mycket åkertistel i området där du bor kan du leta efter bladlus-angrepp. Finner du mycket bladlöss hittar du säkert också nyckelpigor och dess larver bland bladlössen.

  Hälsar Ola"

  Tack för ditt engagemang.

  Mvh Therese
  Therese Givarservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.