Till senaste kommentaren

Varför har ni ett kriterium för antibiotika?

Varför har ni ett kriterium för antibiotika?

Kommentarer

 • Antibiotika är ett läkemedel som räddar liv, och som används för att behandla bakteriesjukdomar hos människor och djur. Bakterierna kan dock anpassa sig och bli motståndskraftiga (resistenta) mot antibiotika. Resultatet blir att medicinerna gradvis förlorar sin effekt. Antibiotikaresistensen är en av våra stora folkhälsoutmaningar.

  Den omfattande användningen av antibiotika skapar resistensen och användningen av antibiotika inom djurhållningen är en anledning till att antibiotikaresistensen ökar. Dessvärre är det fortfarande tillåtet i många länder att ge antibiotika till djur i förebyggande syfte och det riskerar en effektiv och trygg sjukvård för oss människor och en försämrad djurhälsa.
  Enligt WHO används det globalt sett mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor. Främsta orsaken är att antibiotika ges till samtliga djur i en grupp för att stimulera tillväxt och/eller förebygga sjukdom. Globalt behöver vi minska användningen av antibiotika och det viktigaste och enklaste sättet är att sluta ge det till friska djur. Sedan 2016 har ett kriterium för antibiotika funnits med i Köttguiden.

  Läs gärna om kött och antibiotika HÄR
  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.