Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Varför rekommenderar ni inte att vara veganer?

Hej! Jag har läst mycket på er hemsida samt följt poddcasten om haven de senaste veckorna och någonting jag verkligen undrar är varför ni fortfarande går ut och rekommenderar folk att äta kött och fisk, och underlättar detta genom köttguide och fiskguide etc. när det ständigt kommer ut ny information och fakta om hur extremt dåligt kött- och mejeriproduktionen är för vår miljö, och för djuren. Varför rekommenderar ni inte istället att sluta äta kött, och ger konkreta exempel dels på varför det är bra för miljön, men även varför det är bra för våra kroppar. Jag är övertygad om att den stora köttkonsumtionen idag till väldigt stor del beror på okunskap om dels köttindustrin men även hur det påverkar våra kroppar (se t.ex. dokumentären forks over knives för mer info där), och om en sådan viktig organisation som ni kunde bidra till att sprida denna kunskap till människor skulle köttkonsumtionen minska och den växtbaserade kosten skulle bli en mer accepterad och normal del av samhället.

Frida Gustafsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Frida,

  Tack för ditt inlägg och ditt engagemang.

  En vegansk kost är som du skriver det som har i särklass lägst påverkan på vår planet.
  Samtidigt tycker vi på WWF att det är viktigt att vara där människor är. För många är det ett stort steg att bli veganer, och många kommer inte att ta det steget. Vi vill hjälpa människor som äter kött och fisk idag att äta mindre men bättre kött och mer hållbar fisk, det skulle ge stor effekt och bidra till att hålla oss inom ramen för en planet.

  Vi vill också berätta att alla steg som ger ökad mängd protein från växtriket i kosten är bra. Vi försöker inspirera alla till att äta vegetariskt i större utsträckning, läs gärna mer på vår hemsida

  Vänliga hälsningar,
  Tove

  Tove
 • Det är jättebra att ni inte ignorerar faktumet att det bästa vore om alla blev veganer, det uppskattar jag! 😀
  Men jag ser ändå ett problem i att ni förutsätter att människor inte vill förändras eller faktiskt är beredda att göra mer. Har sett liknande argument i tex Cowspiracy där dom också säger att folk kommer inte göra det. Men om ingen poängterar vikten av att bli vegan både ur miljösynpunkt men även gällande hälsa och etiken så är det ju omöjligt att ge folk ett val. Jag tex visste innan jag såg den dokumentären ungefär det som står här men jag tog det inte på allvar då det inte känns så allvarligt när en organisation som er skriver "det är bra om en försöker och halvera iaf". Då känns det som att det kanske inte göra så jättemycket ändå. Plus att ni poängterar inte riktigt att även mejerier och ägg ingår i detta utan att det bara skulle vara köttet som är problemet. Vilket ju är helt fel då det är hela jordbruket (och fisket) som ställer till det något vansinnigt. Plus att det är inte alls bra ur hälsosynpunkt.

  Om jag säger så så hade jag bara läst på er sida och inte sett tex Cowspiracy så hade jag nog aldrig blivit vegan själv. För där framgår det hur pass illa det verkligen är och hur otroligt mycket det gör att bli helt vegan. Hur mycket resurser som en sparar in genom att bara ändra kosten och lägger en då till att källsortera och tänka på transportanvändningen så har vi en chans att göra skillnad. Att bara några stycken halverar sin köttkonsumtion ger inte ens i närheten tillräckligt. Då är det ju mycket bättre om bara några stycken faktiskt blir veganer.

  Mitt tips är; lägg fram alla siffror och forskning som finns och visa hur pass illa det verkligen är. Och hur mycket resurser vi faktiskt sparar på att bli vegan kontra vegetarian och köttätare (både normal konsumtion och halverat). Visa det som tex Cowspiracy gör (jag förutsätter att ni sett den) med tydliga staplar hur mycket Co2, metangas, vatten, landyta, mat osv det går åt och hur mycket en kan spara in på olika kostval. Då ger ni alla en riktigt möjlighet att se det enkelt och lättöversiktligt så får varje individ bestämma själv om dom känner att det räcker för deras samvete att bara halvera sin konsumtion eller om vegetarian kanske vore värt det eller tom vegan som mål.

  Var snäll och bestäm inte åt folk vad dom klarar av och inte klarar av. Ge alla en ärlig chans att göra ett fullt medvetet val med lättförstådd information utan att försköna det för det är så pass allvarligt just nu att vi har inte riktigt tid med att göra det heller. Alla behöver få veta hur krasst det verkligen är om vi ska ha någon chans att förändra vår planets situation.

  Nu säger jag inte att allt är fixat om alla bara blev veganer men det hade hjälpt en massa situationer något fantastiskt mycket. Det finns massa mer att göra men det borde vara nummer ett att göra.

  Trots detta så vill jag tacka er för att ni kämpar för vår planet, vi behöver alla hjälpas åt och göra allt vi kan. Desto fler vi är desto större chans har vi att göra en förändring! 😀
  Madde
 • Hej Madde,

  Tack för dina synpunkter! Jag har skickat dem vidare till en kollega som arbetar med hållbar mat på WWF.

  Vänliga hälsningar,
  Tove
  Tove

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.