Växt namn med historia

När jag gick i skolan fick vi lära oss att det var Linné som namngav alla växter. Hade växterna då inga namn alls innan Linné och hans lärjungar startade sitt arbete?

WWF

Kommentarer

 • Carl von Linné använde ett system med två namn – binär nomenklatur – som tidigare hade föreslagits av Bauhin, en schweiz-isk botaniker. Tillsammans med sin bror hedrades Bauhin av Linné med det botaniska släktnamnet Bauhinia som har ”tvillingblad” med två lober.🌱

  Det binära systemet betyder att alla växter och djur har fått ett släktnamn och ett så kallat artepitet. Man brukar säga att Linné fick ordning på alla namn.

  Både växter och djur hade namn redan tidigare, både lokala och mer vetenskapliga, men med det binära systemet kunde man lätt få ihop släktskap mellan olika arter.Så har till exempel växten tall släktnamnet Pinus och artepitetet sylvestris, som betyder lever i skog och som tillhör tallfamiljen (Pinaceae). Svärmarfjärilen tallsvärmare har släktnamnet Sphinx (larven ser ibland ut som en sphinx) och artepitetet pinastri. Det är genitivform av pinaster, det vill säga pekar på att larven äter tallbarr.
  Båda dessa arter beskrevs av Linné och därför skriver man ett ”L” efter namnet som indikerar att Linné var upphovsman: Pinus sylvestris L / Sphinx pinastri L).

  Hälsningar Ola Jennersten
  Expert, biologisk mångfald

  Elin Givarservice
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.