Äta mer viltkött?
Jag har en fundering. Läste senast idag att vi måste halvera vår konsumtion av kött. Men vad händer om vi övergår att äta mer viltkött, viltköttet finns ju naturligt inget vi föder fram. Då bör ju utsläppen minska om produktionen av uppfödning av tamboskap minskar och viltstammen hålls på en bra nivå
Följ inlägget
0
följare
Hej Christer!
Tack för ditt inlägg. Ja, viltkött är ett bra alternativ till annat kött. I Köttguiden som WWF har tagit fram hamnar viltkött på grönt ljus (ät måttligt). Viltkött är att föredra på flera sätt, bland annat med tanke på klimatet och djurens välfärd, jämfört med mycket annan köttproduktion.
Tack för ditt engagemang!🌎
Se svar från vår matexpert Anna Richert:
Ett av de viktigaste råden för en hållbar kost är variation. När du som ställer frågan vill sätta vilt före en hel del vegetariska alternativ så kanske det innebär att det läses som att det är ok att äta vilt ofta och mycket. Det är inte så vi vill se det. Viltkött (rådjur, hjort från Sverige, älg och vildsvin) får grönt ljus i Köttguiden men det är fortfarande så att kosten behöver innehålla vegetariska alternativ i större utsträckning. De vegetariska alternativen har sina egna hållbarhetsutmaningar (vattenåtgång, kemikalier t ex), det kommer vi undersöka i en kommande vegoguide. Vad gäller viltköttet så ska man också vara uppmärksam på t ex importerat hjortkött som riskerar att växa om vi får en växande efterfrågan på vilt.
Jag testade klimatkalkylatorn men resultatet blir ju helt missvisande när viltkött - det helgröna alternativet - inte finns som val. Jättekonstigt.
Ja, det är generellt mer klimatsmart att äta viltkött från Sverige än att exempelvis äta nötkött. Anledningen till att vi inte har med viltkött i Matkalkylatorn är dock att mängden nötkött man äter idag inte på något sätt skulle kunna gå att ersätta med svenskt viltkött, eftersom det inte finns så stora mängder vilt på marknaden (om man skulle dela allt viltkött som finns i Sverige på Sveriges befolkning skulle det räcka till cirka 2-3 kg per person och år och i snitt äter vi idag ungefär 50-55 kg kött per person och år i Sverige).
Risken med att slå på stora trumman för att öka konsumtionen av viltkött är att importen av vilt från länder med tveksam produktion skulle öka, och det ser vi inte som en hållbar utveckling av köttmarknaden. Vill du testa hur klimatpåverkan blir för viltkött i Matkalkylatorn kan du använda reglaget för kyckling då de har liknande klimatpåverkan.
Med vänlig hälsning
Anna Wahlberg - WWF's matexpert